miercuri, 30 noiembrie 2016

Să punem grâu la încoltit!!! Un obicei si o traditie

Pentru ca anul trecut nu stiu ce s-a intamplat...dar am sarit traditia...in fine, a fost un am mai urat si dus cu pluta, ca sa zic asa... insa anul acesta m-a remobilizat si ne-am pus pe treaba serioasa.
Ieri dimineţă un nene vindea punguţe cu grâu, asa că m-am oprit şi am cumpărat o punguţă doar.
Interesant este că:
..Ziua Sf. Andrei marchează începutul iernii, fiind cunoscută în calendarul popular sub denumirea de Sântandrei Cap-de-Iarnă...,,

Aşadar, diseara dragilor să nu uitaţi de acest frumos obicei.
Dacă aveţi ceva nelămuriri legat de acest acest subiect, puteţi citi mai jos care este treaba:

,,...Prăznuit în fiecare an pe 30 noiembrie, Sfântul Andrei este unul dintre cei 12 apostoli ai lui Iisus, considerat și ocrotitorul României sau patronul spiritual al românilor, fiind cel despre care se crede că a adus pentru prima dată religia creștină pe teritoriul țării noastre.
Ziua Sfântului Andrei e marcată de superstiţia legată de viitor sau de soartă. De aceea, mulţi respectă obiceiul de a pune grâu la încolţit.
Tradiţia spune că fiecare membru al familiei trebuie să aibă ghiveciul său cu grâu şi să îl îngrijească. Se ia o mână de grâu şi se seamănă într- un ghiveci cu pământ sau într-o farfurie mai înaltă, conform libertatea.ro.


Apoi se acoperă boabele de grâu cu un strat subţire de pământ. Grâul trebuie aşezat la fereastră, pentru a beneficia de lumină suficientă şi căldură. Conform tradiţiei, grâul pus la încolţit cu prilejul zilei de Sfântul Andrei “spune” câte ceva despre viitorul celui care l-a plantat. De Anul Nou, cum arată grâul aşa va fi şi sănătatea acestuia în noul an.
Dacă firele sunt zdravene şi înalte, se spune că persoana care l-a plantat va fi norocoasă şi sănătoasă în noul an. Ţăranii spun că un grâu frumos înseamnă şi o recoltă bogată pe câmpuri şi în livezi în anul care vine...,,

sursa: cum-se-pune-grau-la-incoltit-pentru-sfantul-Andrei

Diseara, eu cu copiii vom aşeza fiecare în farurioara sau borcanul său, să văd ce am disponibil, câteva grăunţe de grâu.

Din punct de vedere religios şi etnografic, site-ul CIMEC ne oferă o pagină cu informaţii interesante:
Etnografie/sf-andrei/sfantul-andrei Obiceiuri

Mai găsim cîteva informaţii legat de acest obicei şi aici:
datini obiceiuri traditii Sfantul Andrei-traditii-si-superstitii/

Lectură frumoasă!

Nu uitaţi, usturoi, grâu şi ce mai credeţi de cuviinţă.

Asa cum am promis... Ne,am si pus pe treaba.
Mult noroc si sanatate!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Jurnalul unei femei simple

   (adus in blogosfera românească de către  Corcodusa ) Astazi, 1 Martie, prima zi din luna si inceputul primaverii, zice lumea din trecut. ...